Pre workout zelf maken? Stappenplan & ingrediënten

Gepubliceerd door Jake op

pre workout zelf maken

Ben jij van plan om pre workout zelf te maken?

Dan wil je natuurlijk weten wat er in pre workout zit, wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat. In dit artikel vind je daarom een handleiding over hoe je zelf pre workout maakt.

Je komt te weten welke onmisbare ingrediënten in een zelfgemaakte pre workout thuishoren. Verder krijg je een stappenplan waarmee je de pre workout kunt maken.

Ook worden er extra ingrediënten benoemd die je eventueel kunt toevoegen.

Zo weet jij na dit artikel hoe je zelf een pre workout maakt en of dit de moeite waard is.

Zelf een pre workout supplement maken – Dit heb je nodig

Er zijn een aantal ingrediënten die eigenlijk onmisbaar zijn in een pre workout. Deze bestanddelen geven je namelijk de nodige boost die je van een pre workout kunt verwachten.

Onderstaande ingrediënten moet je dus sowieso gebruiken:

Een cafeïnebron

Allereerst is cafeïne een zeer belangrijk bestanddeel voor je pre workout. Cafeïne is namelijk één van de effectiefste manieren om een snelle energieboost te krijgen.

Je kunt ook pre workout zonder cafeïne gebruiken, maar deze is vaak minder effectief. Toch is dit een persoonlijke kwestie en soms een verstandige keuze.

Je kunt cafeïne bijvoorbeeld in poedervorm kopen en verwerken in je zelfgemaakte pre workout. Dit cafeïnepoeder moet afgewogen worden, zodat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. 

Ook kun je ervoor kiezen om espresso te gebruiken als cafeïnebron. Om aan voldoende cafeïne te komen heb je 3 of 4 shots espresso nodig. Een espressoshot bevat namelijk ongeveer 70mg cafeïne. 

Beta alanine

Naast cafeïne is beta alanine eigenlijk minstens zo belangrijk.

Beta alanine is namelijk het ingrediënt dat zorgt voor minder verzuring in je spieren. Naast een energieboost is spierkracht en uithoudingsvermogen natuurlijk even belangrijk.

Er zijn eigenlijk geen pre workout supplementen zonder beta alanine te vinden. Dat bewijst maar weer dat een zelfgemaakte pre workout zonder beta alanine eigenlijk niet kan. 

Beta alanine kun je eenvoudig in poedervorm aanschaffen bij een supplementenaanbieder. Let wel op dat je zuivere beta alanine zonder bijgevoegde ingrediënten koopt. Dit zorgt namelijk voor een optimale werking van je zelfgemaakte pre workout.

Smaakstoffen

Verder is het natuurlijk prettig dat je pre workout ook lekker smaakt. Daarom zijn smaakstoffen eigenlijk onmisbaar als je zelf pre workout maakt.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van fruitsap of suikervrije siroop voor extra smaak. 

Als je pre workout met espresso maakt, gebruik je eigenlijk ook al smaakstoffen. In dit geval kun je bijvoorbeeld wat melk toevoegen aan je pre workout drankje. Dit zal de smaak van je pre workout minder bitter maken.

Als je wilt afvallen is het slim om smaakstoffen te gebruiken zonder calorieën. Smaakstoffen in poedervorm bevatten vaak weinig tot geen calorieën.

Als je pre workout met poeders wilt maken, kun je bijvoorbeeld zoete smaakstoffen toevoegen. 

L-citrulline

L-citrulline is een belangrijk ingrediënt dat bijdraagt aan het herstel van je spieren.

Daarnaast zorgt het voor een betere doorbloeding en versoepeling van je spieren. Dit maakt L-citrulline een geweldig ingrediënt om aan je pre workout toe te voegen.

L-citrulline is in poedervorm te verkrijgen bij verschillende sportsupplementenaanbieders. Het supplement is in principe smaakloos, wat ideaal is voor een zelfgemaakte pre workout.

De beste variant L-citrulline om te gebruiken is citrulline malaat.

Stappenplan

Het zelf maken van pre workout is niet lastig. In principe kun je alle ingrediënten gelijktijdig in een glas water of sap vermengen. Houd hierbij rekening met de smaak die je aan je zelfgemaakte pre workout wilt geven.

De hoeveelheden per bestanddeel zijn echter wel belangrijk om in acht te nemen.

Het is zoals eerder aangegeven belangrijk om je cafeïne goed te doseren. 150 tot 300 milligram cafeïne is genoeg voor één pre workout drankje.

Meer dan deze hoeveelheid kan, maar zorgt bij sommige mensen voor bijwerkingen.

Verder heb je van beta alanine en L-citrulline ongeveer even veel nodig. Van beide bestanddelen moet je zo’n 3 tot 5 gram toevoegen aan je pre workout.

Van L-citrulline zou je, als je voornamelijk je uithoudingsvermogen traint, meer kunnen toevoegen. 

Van de smaakstoffen gebruik je, als het poeders zijn, voldoende voor ongeveer 250ml water. Gebruik je sap of melk? Vul dan je glas met ongeveer 250ml van het desbetreffende drankje.

Zodoende heb je voldoende vloeistof om je ingrediënten in te vermengen.

Bekijk van alle los gekochte ingrediënten voor de zekerheid even het etiket, zodat je niet teveel gebruikt.

Optionele ingrediënten

Je kunt ervoor kiezen om extra ingrediënten aan je zelfgemaakte pre workout toe te voegen. Deze ingrediënten zijn niet nodig, maar kunnen je pre workout extra nuttig maken.

Ook kun je ervoor kiezen om deze supplementen naast je pre workout te gebruiken.

Hieronder lees je welke nuttige ingrediënten je eventueel aan een zelfgemaakte pre workout kunt toevoegen.

Creatinepoeder

Allereerst wordt creatine in sommige pre workout supplementen verwerkt. Daarom kun je ervoor kiezen om creatinepoeder te gebruiken als je zelf pre workout maakt. 

Vooral op lange termijn, bij dagelijks gebruik, is creatine erg nuttig. Het supplement zorgt namelijk over een langere periode voor meer spiergroei.

Als jij dus dagelijks pre workout gebruikt, kun je creatine zeker toevoegen.

BCAA’s

Om je spieren sneller te laten herstellen, kun je BCAA’s nemen. Dit supplement heeft namelijk een positief effect op het aanmaken en onderhouden van eiwitten.

Verder zorgen BCAA’s voor meer spierkracht en uithoudingsvermogen. Je zelfgemaakte pre workout wordt dus nog effectiever als je BCAA’s ernaar toevoegt.

BCAA’s zijn in poedervorm te verkrijgen en dus makkelijk te vermengen in je pre workout. 

Pre workout zelf maken, doen of niet?

Je kunt er dus voor kiezen om pre workout zelf te maken. De ingrediënten zijn namelijk allemaal individueel verkrijgbaar.

Ook kun je zelf bepalen welke ingrediënten je in de voor jou ideale hoeveelheid toevoegt.

De werking van zelfgemaakt pre workout is overigens even goed als de standaard supplementen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de pre workout met de juiste doseringen samenstelt.

Pre workout zelf maken is dus zeker geen slecht idee. Toch is het wat ons betreft makkelijker om de pre workout kant-en-klaar te kopen, maar dit is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Heb je besloten om toch je pre workout bij een supplementenwinkel te kopen? Ook dat is begrijpelijk.

Klik op de knop hieronder om het beste aanbod te bekijken:


Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *