Is pre workout slecht voor je? En wat zijn de bijwerkingen?
Wil jij pre workout gaan gebruiken? Dan vraag je je wellicht af of pre workout slecht voor je is.
Kan pre workout gezondheidsrisico’s opleveren? En welke veelvoorkomende bijwerkingen zijn er?
Je komt het allemaal te weten in dit artikel.
Heeft pre workout gezondheidsrisico’s?
Bij de meeste mensen zorgt pre workout gelukkig niet voor gezondheidsproblemen. In bijna alle gevallen is pre workout dus niet slecht voor je.
Wel is het belangrijk om de dosering van je pre workout aan te houden. Te veel pre workout innemen kan namelijk wel zorgen voor bepaalde risico’s.
Een pre workout bevat veel stimulerende ingrediënten die bij overmatig gebruik negatief kunnen werken.
Bijwerkingen van pre workout – Een overzicht
Het gebruik van pre workout is meestal veilig, maar kan wel een aantal bijwerkingen opleveren. Gelukkig heeft lang niet iedereen last van deze bijwerkingen van pre workout.
Wel is het goed om te weten welke eventuele bijwerkingen vaak voorkomen. De meest voorkomende bijwerkingen van pre workout lees je daarom hieronder.
Buikklachten en diarree
Allereerst kan pre workout zorgen voor milde buikklachten of zelfs diarree. Zeker als je net begint met pre workout te gebruiken komt deze bijwerking weleens voor.
Je lichaam is dan namelijk niet gewend aan de ingrediënten van de pre workout.
Verder krijg je sneller last van buikklachten of diarree als je te weinig eet. Pre workout op een bijna lege maag kan namelijk laxerend werken.
Vooral de cafeïne uit pre workout kan in dat geval zorgen voor buikkrampen of diarree. Heb je hier snel last van? Soms is dit probleem snel opgelost door een pre workout zonder cafeïne te gebruiken.
Hartkloppingen
Verder hebben sommige gebruikers last van hartkloppingen door pre workout. Zeker als je pre workout dagelijks gebruikt is de kans op deze bijwerking aanwezig.
Dat betekent gelukkig niet meteen dat pre workout slecht is voor je hart. De stimulerende ingrediënten van pre workout zorgen namelijk voor een snellere hartslag.
Deze snellere hartslag is beter voelbaar, waardoor je deze opeens ook tijdens rustmomenten merkt.
Als je de aanbevolen doseringen pre workout gebruikt, kunnen deze hartkloppingen meestal geen kwaad. Het is namelijk normaal dat je hart sneller gaat kloppen als je intensief traint.
Tintelingen in je lichaam
Tenslotte kun je ook tintelingen in je lichaam voelen door pre workout. Zeker net na de inname komt deze bijwerking van pre workout vaak voor.
Tintelingen van pre workout zijn een specifieke bijwerking van beta alanine. Beta alanine is een ingrediënt dat in bijna elke pre workout te vinden is.
Deze tinteling ontstaat doordat je bloedvaten verder open gaan staan.
Overigens vindt niet iedere sporter deze jeuk vervelend. Soms kan het juist werken als extra stimulans om harder te gaan trainen. Hoe harder je namelijk traint, hoe sneller de jeuk en tintelingen verdwijnen.
Is pre workout slecht voor je? Conclusie
Bij veruit de meeste sporters is pre workout niet slecht voor je. Het supplement heeft namelijk geen grote risico’s, zeker zolang je de aanbevolen dosering aanhoudt.
Wel heeft pre workout dus een aantal bijwerkingen die soms voorkomen. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar zijn niet gevaarlijk.
Daarom zijn de milde bijwerkingen geen reden om pre workout te laten staan.
Je kunt pre workout dus zeker gebruiken zonder je gezondheid in gevaar te brengen. Kies natuurlijk altijd voor een goede pre workout met werkzame ingrediënten en sla de illegale varianten over.
0 reacties